Grote Kerkplein

Historie

Toen in Zwolle:
op de plek waar je nu een biertje drinkt, werden vroeger doden begraven.
Tegenwoordig vind je er terrasjes, een markt en festiviteiten zoals carnaval en optredens, maar vroeger had het Grote Kerkplein in Zwolle een minder vrolijke functie. Het terrein was tot omstreeks 1827 in gebruik als begraafplaats.

Als je vroeger naar de Grote Kerk liep, ging je naar… het Grote Kerkhof. Het hart van Zwolle werd een kleine tweehonderd jaar geleden nog gebruikt als begraafplaats.

Arm? Dan niet in de kerk
Als je rijk was, werd je in de kerk begraven. Dat gebeurde aanvankelijk ook met het ‘gewone’ volk. Later kreeg je alleen als je bijvoorbeeld jurist, leraar, geestelijke of officier was een plekje in de kerk.
Middenstanders mochten meestal naar andere kerken in Zwolle, armen en ‘gewone’ mensen kwamen op het kerkhof aan de zuidzijde van de Grote Kerk terecht, stelt de Zwolse Historische Vereniging op hun site.
DasKirchoff
© Collectie Overijssel.Das kirchhof
Das kirchhof Op deze kaart van Zwolle uit 1570 is de plek van het kerkhof op het tegenwoordige Grote Kerkplein nog te zien bij ‘Das kirchoff’, oftewel Het Kerkhof.

--Opmerking-- De spelling is blijkbaar in het Duits ook aanzienlijk gewijzigd of een foutje van de kaartmaker. Das kirchhof is de juiste vertaling van Kerkhof.
Een begraafplaats is in het Duits Friedhof. --
Jos ten Voorde--

Einde aan begraven in en bij kerken Na 1827 veranderde de wet en kwam er een einde aan het begraven in en bij kerken, stellen de ANWB in een boek over de Hanzestad en de Zwolse Historische Vereniging.
De graven werden geruimd en het plein werd bestraat. Als je voortaan begraven wilde worden, kon je buiten de stad bij een begraafplaats terecht.