Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Ossenmarkt

De kaak van Thomas a Kempis

ModerneDevotie De kaak van Thomas a Kempis
In de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, in een kleurig beschilderde 17de eeuwse kist, versierd met houtsnijwerk, wordt het gebeente bewaard van Thomas a Kempis. Thomas was één van de kopstukken van de Moderne Devotie. Dit was een religieuze beweging uit de IJsselstreek in de 14de-15de eeuw, die een verinnerlijking van het geloofsleven voorstond. Thomas was schrijver van één van de meest gelezen boeken uit de Middeleeuwen: de Navolging van Christus. Thomas had dit werk geschreven in het klooster op de Agnietenberg, vlak bij Zwolle.

Toen Zwolle vanaf het Rampjaar 1672 bezet werd door troepen van de bisschoppen van Keulen en Munster moesten de gereformeerden een stap opzij doen en kregen de Rooms-katholieken het enige jaren voor het zeggen. In die tijd werd het graf van Thomas op de Agnietenberg geopend. De opgegraven beenderen werden in een doek gewikkeld en in een plechtige processie naar Zwolle overgebracht. Hoewel hij niet heilig is verklaard door de kerk, kwamen in de loop van de tijd veel aanvragen binnen om een stukje van het geraamte te mogen hebben. Zo is de kaak in 1847 aan een geleerde monnik uit Frankrijk afgestaan. Sindsdien was de kaak spoorloos. Enige jaren geleden bleek dat de kaak, met drie tanden erin, nog altijd in een Frans klooster wordt bewaard.

De verdwenen kaak van Thomas a Kempis

Het raadsel van de verdwenen kaak van Thomas a Kempis is opgelost door de historische vereniging Zwolle. Zij zijn naar Frankrijk afgereisd om de kaak te zien.

Het was een jarenlang mysterie: waar was de kaak gebleven van Thomas a Kempis. Lang bestuderen van alle feiten wees de Zwolse historische vereniging richting Frankrijk. Historica Lydie van Dijk heeft bewijs gevonden dat de kaak in een klooster in Zuid-Frankrijk ligt.

Reisverslag
Een reisverslag van de Ierse wetenschapper Sir Francis Richard Cruise, die in 1887 Zwolle bezocht om de beenderen van Thomas a Kempis te bekijken, wees haar naar de Abdij van Solesmes nabij Le Mans. “Cruise beschrijft dat de kaak in 1847 als relikwie naar Frankrijk is gebracht. Daarvoor zijn in Zwolle en de Franse abdij documenten opgesteld.”

Onomstotelijk
Die documenten, en foto’s van de vermeende kaak, heeft Van Dijk nu opgespoord. “Na jaren mailen met de abdij kreeg ik onlangs eindelijk bericht”, vertelt ze. “Het bewijs is voor mij onomstotelijk.” Van Dijk hoopt dat nu eindelijk een reconstructie kan worden gemaakt van de schedel van Thomas a Kempis, iets dat in 2011 mislukte zonder de kaak.

wikiover Thomas a Kempis

peperbus Meer over bedevaartplaats Zwolle